Individueel leerplan
Inleiding
Het individueel leerplan (ILP) is een instrument dat kan worden gebruikt voor generieke en natuurlijke overstijging in de ontwikkeling van een individuele leerling. De mentor speelt een centrale rol in de planning en het vervolgen van deze ontwikkeling.
Een ILP is opgebouwd rondom vaardigheden en/of competenties. Voor elke vaardigheid kunnen doelen en taken worden opgemaakt. Gewoonlijk is een ILP gemaakt voor een bepaalde periode zoals bijvoorbeeld een semester. Het plan kan de basis zijn voor regelmatige bijeenkomsten met de leerling en/of zijn/haar ouders. In sommige landen is dit zelfs verplicht.
Het ILP kan worden gebruikt als een checklist van taken, maar het belangrijkste effect van individueel leren is het aspect van reflectie. Uit onderzoek is gebleken dat een actieve rol van de leerling in het leerproces van cruciaal belang is voor een productieve leerervaring.
Afhankelijk van de volwassenheid van de leerling, kan de leiding in het ontwikkelingsproces geleidelijk verschuiven van de mentor naar de leerling. Uiteindelijk krijgen de leerlingen zelf de mogelijkheid om hun eigen doelen te definiëren en het pad te kiezen om deze doelen te bereiken. Dit is een belangrijk proces in het worden van een onafhankelijk individu dat verantwoordelijk is om zijn / haar eigen leven te handen te kunnen nemen.
Wanneer de leerling (vaak ondersteund door de mentor) terugblikt op het proces dan kan hij zichzelf de volgende vragen stellen: Wat ging er goed? Wat kan er beter? Hoe zou ik dit de volgende keer doen? Dit proces zou kunnen leiden tot het formuleren van nieuwe doelen voor de volgende periode.
Is er een relatie tussen het ILP en ePortfolio’s?
Hoewel er geen technische verbinding tussen de ILP en de portfolio van de leerling(en) is, kan de portfolio gebruikt worden als bewijsmateriaal voor het aantonen dat het doel bereikt is. Samen met de ILP is de portfolio een krachtig instrument om de persoonlijke groei van de leerling zichtbaar te maken.
Mogelijke thema’s voor het ILP
- Persoonlijk leren
- Algemene vaardigheden, zoals presentatietechnieken, time management, sociale vaardigheden, enz.
- Actiepunten: actiepunten voor de vaardigheden waar de leerling een achterstand op heeft
- Loopbaanoriëntatie (op basis van uw sterke punten en interesses, wat bij je past?)
- Leraar professionalisering
Terminologie
De standaard term voor deze tool is Individueel leerplan, maar het is mogelijk om deze naam te veranderen op siteniveau. Om dit te doen gaat u naar Beheer > Globale instellingen bewerken > Individuele leerplannen (zie afbeelding). Hier kunt u de wijziging maken en opslaan.
Mentor toewijzigen
De mentor speelt een cruciale rol in het werken met de ILP. Wanneer u hiermee aan de slag wilt, dan begint dit bij het toe wijzigen van accounts als mentor.
Hiervoor gaat u naar Beheer > Coördinatoren > knop Mentor toevoegen. Selecteer het account dat mentor moet worden en koppel hier de hiërarchie met leerlingen aan.
De Mentor krijgt nu in het hoofdmenu een tabblad ‘Mentor’ erbij.
Wanneer dit tabblad niet zichtbaar is, dan is het ILP niet voor uw itslearningsite geactiveerd. Neem in dat geval contact op met de supportdesk.
Aan de slag!
De ‘best practice’ in dit artikel bestaat uit de volgende stappen:
- Richt de opmaak voor alle ILP’s in. Hierbij moet u denken aan de volgorde van de kolommen en welke naam zij moeten krijgen.
- Maak uw eerste ILP en gebruik deze als sjabloon voor andere ILP’s.
- Maak een ILP voor elke leerling op basis van het sjabloon uit stap 2.
Deze stappen kunnen alleen vanuit een mentorrol uitgevoerd worden aangezien dit een taak is voor de Mentor.
1. De opmaak
Elke mentor kan zijn eigen inrichting instellen rondom de volgorde, titelnamen en rechten van de kolommen. Open als Mentor het tabblad ‘Instellen’ en maak indien gewenst uw eigen inrichting. De zichtbaarheid en mogelijkheid tot bewerken van de regels voor verschillende gebruikersrollen kunnen hier ook worden ingesteld.
Wanneer een leerling meer dan één mentor heeft, dan krijgt het plan de opmaak van de mentor die het plan heeft aangemaakt.
2. Maak een nieuw plan
Ga terug naar het ‘Studenten’ tabblad en selecteer ‘Nieuwe maken’. Hiermee maakt u een nieuw leerplan voor een leerling aan.
Wanneer de Mentor geen leerlingen heeft, dan ziet hij ook geen optie om een plan aan te maken. In dat geval moet de beheerder eerst leerlingen (hiërarchie met leerlingen) aan de mentor koppelen.
Bij het aanmaken van een plan kan de startdatum en optioneel de einddatum opgegeven worden. Na de begindatum zal het leerplan actief worden en zichtbaar zijn voor leerling, ouder en docent. Na de einddatum wordt het leerplan weer inactief en onzichtbaar.
Nadat het leerplan gemaakt is, kan de mentor elke vaardigheid met daarbij het doel en de taak invullen. De reflectie kolom wordt vaak pas in een later stadium ingevuld.
Wanneer het leerplan gereed is, dan dit openbaar worden gemaakt aan de leerling en docent met behulp van de knop ‘Publiceren’.
Om een leerplan voor de leerling zichtbaar te maken, moet de begindatum van het leerplan zijn ingegaan en moet het leerplan door de mentor zijn gepubliceerd. Een concept leerplan is nooit voor de leerling zichtbaar.
3. Maak een leerplan op basis van een bestaand leerplan
Wanneer u een leerplan heeft gemaakt (zoals bij stap 2) en u wilt dit ook voor andere leerlingen gebruiken, dan kunt u op basis van dat leerplan een nieuw leerplan aanmaken. Hiervoor maakt u een leerplan aan en kiest u niet voor ‘Nieuw’, maar selecteert u in plaats daarvan ‘Op basis van bestaand leerplan’. U ziet dan alle bestaande leerplannen van de leerlingen van wie u mentor bent. U selecteert er één en vervolgens ziet u direct het nieuwe leerplan.
Houd er rekening mee dat u alles binnen het leerplan mee kopieert. Dus ook de reflecties en notities.
Waar kan de leerling het ILP vinden?
De leerling kan het ILP via tabblad ‘ePortfolio’ in het hoofdmenu van itslearning vinden.
Standaard wordt het laatst aangemaakte plan geopend. Wanneer de leerling meerdere leerplannen heeft, dan kan hij die benaderen via de knop ‘Alle plannen weergeven’.
De leerling kan ook via het dashboard zijn leerplan(nen) benaderen. Hiervoor moet het inhoudsblok ‘Individuele leerplannen’ wel aan het dashboard toegevoegd zijn.
In het leerplan kan de leerling altijd de status van de taak aanpassen (tenzij wijzigen geblokkeerd is). Een goede aanvulling hierop is door de leerling extra rechten te geven. Bijvoorbeeld door het schrijven van zijn eigen reflectie.
Ouders betrekken
Ouders kunnen het ILP benaderen via het inhoudsblok ‘Individuele leerplannen’ op het ouderdashboard. Wanneer dit inhoudsblok niet standaard aan staat, dan is deze te activeren via Beheer > Beheer > Ouderdashboards beheren.
In de instellingen van het leerplan kan ook worden opgegeven welk leerplan wel of niet zichtbaar is voor de ouder. Daarnaast zou u de ouder ook rechten kunnen geven om extra opmerkingen in een specifieke kolom te maken.
Bekijk onze helppagina voor meer informatie over het ouderdashboard.
Docenten betrekken
Docenten kunnen de leerplannen van hun leerlingen ook volgen. Deze optie is in hun vak te vinden via Status en follow-up / Individuele leerplannen.
De docent kan alleen de actieve leerplannen zien met daarin de kolommen waar hij recht op heeft om te zien. Deze instellingen kan de mentor alleen maken. De mentor heeft dus meer rechten binnen het leerplan dan de docent en kan als enige wijzigingen doorvoeren.
Meer lezen?
Bekijk ook onze helppagina over Individuele leerplannen