Hiërarchieën
Een hiërarchie in itslearning is de organisatiestructuur van de school. De school zelf staat boven aan de hiërarchie. Verschillende klassen, de administratie enzovoort kunnen worden toegevoegd als subhiërarchieën.
Wanneer gebruikers worden toegevoegd in itslearning, worden ze toegevoegd aan hiërarchieën. Het voordeel van de groepering van diverse studenten in subhiërarchieën is dat het eenvoudiger is met groepen studenten te werken. Stelt u zich voor dat alle studenten van een school zijn opgenomen in een lange lijst. In zo’n situatie zou het niet eenvoudig zijn schoolwerk te organiseren. Hieronder vindt u een suggestie voor het structureren van een schoolhiërarchie:
UvA
UvA \ Werknemers
UvA \ Docenten
UvA \ Internationaal
UvA \ Internationaal \ 2001
UvA \ Internationaal \ 2002
UvA \ Internationaal \ 2003
UvA \ Internationaal \ 2004
Enzovoort.
In plaats van een jaar of leeftijd te gebruiken voor de naam van een klas, is het een goed idee om klassen de naam te geven van, bijvoorbeeld, het jaar van oprichting. Hierdoor kunt u de hiërarchie voor het volgende schooljaar gemakkelijker aanpassen zonder dat u de naam van dit element in de hiërarchie hoeft te wijzigen.
Waar kunt u hiërarchieën voor gebruiken?
Wanneer u een vak toevoegt, moet u hier deelnemers aan toevoegen. Als het om een school gaat met duizenden studenten, kost het veel tijd om de studenten uit één lange lijst te selecteren en toe te voegen aan het vak. Als de diverse klassen echter zijn verdeeld in subhiërarchieën, is het eenvoudiger om een groep studenten toe te voegen aan het vak. In itslearning heet dit hiërarchiesynchronisatie.
Hiërarchieën op de juiste manier instellen
De instelling Hiërarchietype onder Beheerder >> Hiërarchie >> Hiërarchie toevoegen/bewerken is van cruciaal belang voor het goed werken van functionaliteit zoals privacy, voorwaarden en beleid.
Het is belangrijk dat de hoofdhiërarchie wordt gedefinieerd als een Site. Voeg geen site onder een site toe. De organisaties waarvoor u perioden, beleid en privacyregels wilt toevoegen, moeten zijn gedefinieerd als School of Site. De logische regel is als volgt: één site en meerdere scholen binnen die site, maar niet meerdere scholen binnen een school.
Als uw sitehiërarchieën worden gemaakt door externe administratieve systemen, zijn ze mogelijk gedefinieerd als Klas of Groep. Deze worden beheerd door externe administratieve systemen, dus het is niet mogelijk om het type handmatig te wijzigen of ze zo in te stellen dat ze verwijzen naar een organisatie.
Externe administratieve systemen
Grotere scholen hebben mogelijk een soort administratief systeem dat de gebruikersgegevens van de studenten automatisch synchroniseert met itslearning. Zulke systemen kunnen, in de meeste gevallen, de vakken die studenten volgen synchroniseren met de hiërarchische structuur waartoe deze studenten behoren. De basisstructuur wordt gemaakt voor het begin van een nieuw semester.
Rollen in de hiërarchie
Er zijn vier rollen in een hiërarchie: Administrator, Docent, Student en Gast. Deze rollen kunnen niet worden gewijzigd en moeten niet worden verward met profielen.
Sitenaam wijzigen
De naam van een site, zoals deze wordt weergegeven in de koptekst van de hoofdpagina, kan worden gewijzigd door de naam van de basishiërarchie of de naam boven aan de hiërarchielijst te wijzigen. Zie Een hiërarchie bewerken in het gedeelte Hoe kan ik hieronder. Bewerk het veld Titel om de naam van de site te wijzigen:
Eigenschappen van één hiërarchieniveau
Elk niveau/elke groep in de hiërarchie kan worden ingesteld met verschillende eigenschappen. Door de aard van een hiërarchie nemen sommige subniveaus eigenschappen over van de niveaus erboven.
Veld | Uitleg |
---|---|
Pad | Het pad naar het niveau dat u toevoegt. |
Synch.-id | Een id die wordt gebruikt bij synchronisatie. |
Titel | De naam van het hiërarchieniveau/de hiërarchiegroep, bijvoorbeeld Alle studenten, Jaargroepen. |
Organisatie | Een eenheid (meestal een school) waarvoor u beleid, perioden en privacyregels kunt toevoegen. |
Organisatietype | Niet geclassificeerd, Site, School, Klas of Groep. |
Brinnummer | Een externe id die kan worden gebruikt voor siteovereenkomsten en bronnen. Hiermee kunnen leveranciers in bijvoorbeeld Diglib siteovereenkomsten en bronnen vergelijken met hun eigen interne id’s. |
Organisatieadres | Het adres van de organisatie. Dit adres wordt bijvoorbeeld gebruikt in automatisch gegenereerde brieven. |
Dashboard gebruiken | Instelling waarmee u een dashboard kunt inschakelen als hoofdintroductiepagina. |
Mededelingenbord gebruiken | Instelling waarmee u een mededelingenbord kunt inschakelen op de hoofdintroductiepagina. |
Alleen titel van mededeling tonen | Als dit element in de hiërarchie een eigen mededelingenbord moet hebben voor nieuws en informatie, kunt u met deze instelling bepalen of daar het hele bericht of alleen de koptekst wordt weergegeven. Als u voor de tweede optie kiest, moet de gebruiker op de koptekst klikken om het hele bericht te lezen. Selecteer deze optie als u alleen de koptekst wilt weergeven. |
Weergeven in zoekacties en bij groepsimport | Als dit vakje is geselecteerd, worden gebruikers die zijn gekoppeld aan dit punt in de hiërarchie, weergegeven, bijvoorbeeld als u de zoekfunctie gebruikt om een bericht te verzenden. Hierdoor is het eenvoudig deze specifieke gebruikers als groep te vinden. |
Koppeling met vak toestaan | Met links naar vakken kunt u de betreffende groep ophalen als u gebruikers toevoegt aan een vak of onderwerp. Wijzigingen in deze groep worden automatisch bijgewerkt in het betreffende vak of onderwerp. |
Hoe kan ik
Een subhiërarchie toevoegen
- Klik op de tab Beheer.
- Klik op Hiërarchie.
- Selecteer de hiërarchie waaronder u een subhiërarchie wilt toevoegen door er één keer op te klikken.
- Klik op de knop Toevoegen.
- Geef een titel op voor de hiërarchie, zoals ‘2015’, ‘Jaar 2014’ of iets dergelijks.
- Selecteer de opties van uw voorkeur.
- Klik op Opslaan.
Een hiërarchie bewerken
- Klik op de tab Beheer.
- Klik op Hiërarchie.
- Selecteer de hiërarchie die u wilt bewerken.
- Klik op de knop Bewerken.
- Breng de gewenste wijzigingen aan. Voor meer informatie over de verschillende velden gaat u naar de stap Een subhiërarchie toevoegen hierboven.
- Klik op Opslaan.
Importeren uit bestand gebruiken om hiërarchieniveaus te maken
- Klik op de tab Beheer.
- Klik op Gebruikers- en toegangsrechten.
- Klik op Gebruikers importeren uit bestand.
- Klik op het bladerpictogram om te zoeken naar het bestand dat u wilt importeren. U kunt de lijst bijvoorbeeld maken in een Excel-bestand en deze vervolgens exporteren naar een door puntkomma’s gescheiden bestand dat u kunt importeren in itslearning. Meer informatie over het importeren van bestanden vindt u hier. Als u het bestand in Excel maakt, moet u het als volgt vormgeven:
- Geef het scheidingsteken op in het bestand. Dit kan bijvoorbeeld een komma of een puntkomma zijn.
- Klik op Volgende.
- Selecteer de te importeren velden in dit overzicht (zie onderstaande schermafbeelding). Selecteer een profiel in de vervolgkeuzelijst Profiel. De kopteksten van uw bestand zijn beschikbaar in een vervolgkeuzelijst. Ons bestand bevat de volgende kolomkoppen: Voornaam, Achternaam, Sync-code, Niveau 1 a en Niveau 2. Selecteer in het veld Voornaam de optie in de vervolgkeuzelijst die overeenkomt met de kolomkop in uw importbestand. In dit geval hebben we de kolomkop ‘Voornaam’ gebruikt. Herhaal dit in de velden die u wilt importeren. Kies een beginpunt in de bestaande hiërarchie en koppel Niveau 1 aan Subniveau 1 en Niveau 2 aan Subniveau 2. Opmerking: hierdoor worden de gebruikers en de hiërarchieniveaus gemaakt die we hebben gedefinieerd in het CSV-bestand, en worden de gebruikers in de specifieke groepen geplaatst.
- Klik op Voltooien. Vervolgens wordt u gevraagd of u wilt beginnen met importeren.
- Klik op OK.
Een hiërarchie verwijderen
- Klik op de tab Beheer.
- Klik op Hiërarchie.
- Selecteer de hiërarchie die u wilt verwijderen door er één keer op te klikken. De hiërarchie wordt blauw gemarkeerd.
- Klik op de knop Verwijderen.
- Klik op OK in het weergegeven venster om de hiërarchie te verwijderen.